Menu Filter

Laura Masramon, Empordà Personal Sommelier “El vi provoca interès, però la cultura del vi mou masses”

LauraPersonalSommelier_2015_lr-1

Primera lliçó…
Començo a treballar en el món del vi a la cooperativa Empordàlia, com a responsable de comunicació i enoturisme, l’any 2009. Tres anys més tard entro a l’Oficina de Turisme de Nuits-Saint-George, a la Borgonya, com a informadora d’enoturisme, on aprenc que el vi provoca interès, però la cultura del vi mou masses.

Avui treballes pel teu compte.
Ofereixo serveis d’assessorament de vins, tastos i activitats d’enoturisme, per a empreses i per a turistes.

Empordà personal sommelier.
Recomano vins, que és la feina d’un sommelier. Però en lloc de fer-ho des d’un restaurant i amb una carta limitada de vins, ho faig des de qualsevol lloc i per a qualsevol ocasió. Per a una botiga de vins que vol tenir vins de l’Empordà, o per a una ocasió especial, un aniversari o un dinar d’empresa. Amb tot el ventall de vins de l’Empordà i també d’altres zones, bàsicament catalanes i espanyoles, segons el client.

I enoturisme…
L’altra branca de la meva empresa és la organització d’activitats enoturístiques, especialment cursos de tast de vins i rutes enoturístiques per l’Empordà.

LauraPersonalSommelier_2015_lr-24

Com vas començar?
Vaig veure l’interès que suscitaven els meus coneixements sobre vins de l’Empordà i altres regions. Entre la gent que em coneixia i a través de les xarxes socials. Vaig decidir posar-los a l’abast de tothom, perquè la gent pugui aprendre a tastar vins de forma fàcil, útil i divertida.

Gran objectiu, no ha de ser fàcil…
La principal dificultat per a mi és el temps. Tot el temps que necessito per poder arribar a tot. Hi ha molta feina darrere de cada entrada al blog. Darrere de cada tast. Darrere de cada assessorament. Darrere de cada ruta… Ser una bona personal sommelier requereix formació constant, una contínua tasca de relacions públiques i estar connectada sempre a les xarxes socials. Un temps que considero una inversió, però que alhora necessita molta energia.

Principals avantatges de l’emprenedoria…
L’avantatge més gran és poder decidir per tu mateixa com fas les coses: com tractar els clients, com comunicar una idea, com enfocar el teu negoci. Poder escollir la manera i l’estratègia fa que cada projecte te’l sentis teu. Això et dóna una sensació de plenitud. Et fa sentir realitzada perquè tens poder de decisió. Tant si la idea té èxit, com si no en té, n’aprens i ho vius com una experiència personal de creixement, i no només necessària i lucrativa.

Només això ja és molt…
L’altre gran avantatge és la conciliació amb la vida familiar. No has de donar explicacions a ningú si aquella tarda has d’anar al metge, de compres o a buscar al nen a l’escola. Ho fas amb molt de gust. Després recuperes el temps al capvespre, o el cap de setmana. Això sí, les vacances són una paraula bastant desconeguda al diccionari d’una emprenedora autònoma.

Quines han estat les activitats que has consolidat millor?
Les activitats pedagògiques. Els cursos de tast dirigits a professionals i aficionats al món del vi. Per això he creat dos nivells. I ja em demanen el tercer… L’altre activitat que té molta demanda és la divulgació: tastos de vins a domicili, sessions de maridatge, tallers infantils d’aromes, literatura i vi, música i vi… Totes són activitats lúdiques de divulgació cultural.

Hi ha activitats que no han funcionat com esperaves?
No han funcionat les que jo anomeno “experiències úniques”. Fins i tot les he tret del meu web. Són activitats molt especials que organitzo un dia concret, amb molta feina de preparació. Com que les organitzo per a una data concreta i la gent s’ha d’inscriure, no sempre encaixen en l’agenda dels meus clients. He après a ser més flexible i estic creant experiències úniques a mida, personalitzades. Per exemple, els tastos de vins a la platja els faig sota demanda.

Reptes de futur…
Tinc moltes ganes d’obrir un nou blog, on hi hagi la possibilitat de reservar les diferents activitats d’enoturisme a través de la pàgina web, ja siguin cursos de tast de vins, rutes enoturístiques o inscripcions als seminaris de màrqueting, com el MarcaVi. Un motor de reserves en línia, que m’estalviarà temps a mi i als meus clients. L’altre gran repte és el servei d’enviament d’ampolles de vi arreu del món, especialment als Estats Units. És un servei que molt poques empreses de transport ofereixen perquè és complicat, però que molts clients em demanen i que tinc ganes de tenir disponible. El meu paper serà d’intermediària entre els clients, generalment turistes, i les diferents empreses de transport.

Tres consells als joves emprenedors.
Jo recomanaria a tot emprenedor que abans d’iniciar cap projecte s’asseguri que existeix aquesta necessitat. Que ho provi de fer, com aquell qui diu, en pràctiques, sense cobrar al principi, per tal de comprovar-ne la vàlua. I finalment, que no tingui mai pressa per tenir èxit. Perquè l’autèntic èxit és poder fer quelcom per tu mateix, sense limitacions ni pors de cap tipus.//Lluís Tolosa, fotos: Andrea Ferrés

Laura Masramon, Girona, 1985
Diplomada en Periodisme. Llicenciada en Publicitat i sommelier
Especialitzada en gestió de l’enoturisme i les xarxes socials.
Empordà personal sommelier
Assesorament, tast de vins & Enoturime a l’Empordà
www.lauramasramon.com

LauraPersonalSommelier_2015_lr-95

There are no responses so far.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *